Mevduat dilimizde bir bankaya, faiz karşılığında ve belirli bir süre içerisinde alınmak koşuluyla yatırılan paralara verilen isimdir. Mevduatın vadeli, vadesiz ve ihbarlı olmak üzere üç şekli bulunmaktadır.
Mevduat nedir?
Mevduat kelimesi ile karşılaşan insanlar mevduat nedir sorusunu da araştırmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi mevduat, bankalarda belirli süreli ya da süresiz bir şekilde para hesabı kullanmaktır. Vadeli hesaplarda bankaya belirli aralıklarla para girişi yapar ve bu paraları belirli bir zaman bankada tutarsanız banka sizlere faiz ödemektedir.
Bu sayede bankalar halktan mevduat toplamış olmakta ve yatırımlarını da ona göre yapmaktadır. Bu durum doğrultusunda hem banka hem de vadeli hesabı olan müşteriler kazanç sağlamaktadır. Vadesiz hesaplar da ise bankada bulunan hesabınız üzerinden maaş alabilir tasarruf yapabilir ve banka sadece sizin kayıtlarınızı tutarak para transferlerinizde aracı rolü üstlenir.
Mevduat faiz oranları
Mevduat faiz oranları ise bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bankalar reel risksiz faiz oranına, beklenen enflasyon oranına, vade risk primine, temerrüt risk primine ve likidite risk primine bakarak faiz oranlarını belirlemektedir.
Aynı zamanda bankaya vadeli olarak açtırdığınız hesabın süresi de kazanacağınız faiz oranını belirlemektedir. En çok mevduat faiz oranı veren bankalar için mevduat faiz oranları hesaplama araçlarımızı kullanabilirsiniz.
Mevduat faizi hesaplama nedir?
Mevduat faizi hesaplama işlemleri anapara ve uygulanacak faiz oranı ile çarpılarak bulunmaktadır. Daha kolay bir şekilde hesaplama yapmak isterseniz mevduat faizi hesaplama araçlarımızı kullanarak mevduat hesaplarınızdan ne kadar kazanç elde edebileceğinizi hemen görebilirsiniz.
Mevduat faizi getirisi stopaj (vergi kesintisi) oranları
Mevduat faizi getirisinin stopaj bedelleri de bulunmaktadır. Bu vergi kesinti oranları ise şöyledir:
- Türk Lirası 6 aya kadar %5, 6 ay ile 1 yıl arası %3 ve 1 yıllık %0
- Dolar, Euro 6 aya kadar %20, 6 ay ile 1 yıl %20 ve 1 yıllık %18
- Altın katılım 6 aya kadar %15, 6 ay ile 1 yıl %15 ve 1 yıllık %15
Faiz getirisi en yüksek banka nasıl belirlenir?
Faiz getirisi adına en yüksek banka belirleme işlemi yatırım zamanlarında değerlendirmeniz gereken bir uygulamadır. Çünkü bankalar devamlı mevduat alımlarına göre faiz oranlarını güncelleyebilmektedir. Faiz getirisi yüksek olan bankaları hesaplama aracımız sayesinde görebilir ve bankaların güncel faiz oranlarını öğrenerek vadeli hesap açtırabilirsiniz.
Mevduat hesap türleri
Mevduat hesabı açtırmak isteyen müşteriler hangi mevduat hesapları olduğunu da öğrenmek istemektedir. Mevduat türleri 3’e ayrılmaktadır. Vadeli, vadesiz ve ihbarlı mevduat olarak ayrılmaktadır.
- Vadesiz mevduat: istediğinizde para çekebileceğiniz hesap türü
- Vadeli mevduat: banka ile kararlaştırdığınız vade itibariyle para çekebileceğiniz ve faiz alabileceğiniz hesap türü
- İhbarlı mevduat: mevduatı çekmek isteyen hesap sahibinin bankaya önceden bilgi vermek zorunda olduğu hesap türü
Kullanıcılar bunları da sordu
İhtiyaç kredisi almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık. Merak ettiğiniz sorunun cevabını ilgili sorunun üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz sorunun cevabı yoksa iletişim bölümünden bize yazabilirsiniz. Sorunuz ve cevabı en kısa sürede bu listeye eklenecektir.
E- mevduat hesabı, çalışmak istediğiniz bankanın internet bankacılığı üzerinden hızlı bir şekilde açılmaktadır. Hangi banka ile mevduat hesabı oluşturmak istiyorsanız hemen o bankanın web sitesi üzerinden e- mevduat hesabınızı açıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Vadeli mevduat hesabı için çalışmak istediğiniz bankanın şubelerinden bir tanesine giderek vadeli hesap açtırmak istediğinizi bildirerek hesap açılma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Vadeli altın mevduat hesabı hem ilgili bankaların şubelerinden hem de o bankaların internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla açılabilir. Ancak altın mevduat hesaplarında %15 oranında stopaj kesintisinin olduğunu da unutmamanız gerekir.
Vadeli döviz mevduat hesabında dilediğiniz para birimi üzerinden yatırım yapabilirsiniz. Ancak tıpkı altın hesabında olduğu gibi bu hesap türünde de %18 oranında stopaj kesintisi olmaktadır. Faiz getirisi döviz hesabına göre yapılmaktadır.
Enflasyon mevduat faiz oranları ile doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedir. Bankalar yatırımlarını faiz oranlarına göre planladığından dolayı enflasyonda oluşabilecek tüm dalgalanmaları göz önünde tutarak yatırımlardan kazanç elde edilmesini ayarlamak zorundadır. Enflasyonda yaşanacak tüm dalgalanmalar bankaların uyguladığı faiz oranlarını otomatikman etkilemektedir.
Kredi faiz hesaplama işlemi her taksit döneminden sonra kalan anapara ile uygulanan faizin çarpılmasıyla hesaplanır.
Kredihesaplama.com tüm bankaların güncel verilerini takip ederek kullanıcılarına güncel rakamlar sunabildiğinden dolayı mevduat faizi hesaplama işleminiz için sitemizde bulunan hesaplama araçlarını güvenle kullanabilirsiniz.
Faizsiz banka ve katılım hesapları bir ticaret yöntemi ile fon kullanmanıza imkân sunar. Faiz ile uğraşmak istemeyen insanlar faizsiz bankacılık işlemlerini ya da katılım hesabı işlemleri üzerinden talep ettikleri alım-satım işlemlerini yapmaktadır. Bu tür hesaplar için ilgili bankanın şubelerine giderek kolaylıkla hesap açtırabilirsiniz.
Kredili mevduat hesapları acil nakit ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz hesap türleri arasında yer almaktadır. Belirli limitler dâhilinde mevduat hesabının içerisinde bulunan nakdinize göre kredi kullanabilmenize müsaade eden mevduat türlerindendir. Bu hesaplarda günlük faiz uygulaması bulunmaktadır.
Otomatik yenileme işlemleri bankanızla gerçekleştirmiş olduğunuz anlaşmaya göre yenilenmektedir. Genellikle uygulanan yenileme yöntemleri; anapara ve faizin uzatılması, anapara uzatılması ve önden belirtilen tutarın uzatılması ayrıca mevduat hesabınızın uzatılmasını istemiyorsanız da otomatik yenileme de uzatılma işlemi uygulanmaz ve anapara ve faiz tutarı dilediğiniz hesaba aktarılarak vadeli hesabınız kapatılır.
Vadesinden önce mevduat hesabından para çekmek istediğinizde maalesef ki kazanacağınız faiz oranından kazanç kaybetme durumunuz söz konusu olmaktadır. Çok mecbur kalmadığınız müddetçe vadesinden önce bu hesaplardan para çekmemenizi öneririz.
TMSF’nin sitesinde yayımladığı bilgiye göre ülkemizde faaliyet gösteren kredi kuruluşlarının yurtiçi TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden tasarruf mevduat hesaplarının anaparaları ve bu hesaplara ilişkin reeskontları toplamının 200 bin TL’ye kadar olan kısmı sigorta kapsamında sayılmaktadır.